دیجیتال مارکتینگ طیف گستردهای دارد و شامل موقعیتهای شغلی متفاوتی از جمله مدیر شبکههای اجتماعی، برنامهریز رسانه، مسئول تبلیغات و … است. نکته مشترک بین تمام این موقعیتها، استفاده از رسانه دیجیتال، اینترنت یا موبایل، برای دسترسی به مشتریان و جمعآوری اطلاعات آنها است. از این رو یادگیری مهارت های دیجیتال مارکتینگ و نحوه برخورد با مشتری، اهمیت بالایی دارد.
در قرن بیست و یکم، دیجیتال مارکتینگ به دلیل دادهکاوی و تحقیقات بیشتر در زمینه رفتار مشتری، اهمیت ویژهای پیدا کرده است. مدلهای قدیمی و سنتی بازاریابی، مانند ایمیلهای تبلیغاتی و آگهیهای تلویزیونی، دیگر مانند گذشته، تاثیرگذار نیستند؛ مگر آنکه با دیجیتال مارکتینگ، ترکیب شوند. به این ترتیب میتوان ادعا کرد که دیجیتال مارکتینگ، از آینده شغلی خوبی برخوردار است.
مهارت های دیجیتال مارکتینگ شامل چه مواردی هستند؟
بهترین بازاریابان دیجیتال یا دیجیتال مارکترها، درک درستی از رفتار مشتری صنعت خود دارند. آنها نحوه رفتار آنلاین مشتریها را به دقت بررسی میکنند و از طریق تبلیغات دیجیتال پولی و محتوای سایت، با آنها ارتباط برقرار میکنند.
افراد شاغل در حوزه دیجیتال مارکتینگ، رسانههای دیجیتال پولی (تبلیغات دیجیتال) و همچنین رسانههای دیجیتال خود یعنی سایتها و شبکههای اجتماعی شرکت را مدیریت میکنند. به صورت کلی، دیجیتال مارکتینگ نیازمند مهارت در پلتفرمهای اینترنتی، استراتژی، طراحی و همچنین مهارتهای ارتباطی شفاهی و نوشتاری مورد استفاده در بازاریابی سنتی است.
انواع مهارت های دیجیتال مارکتینگ
حال که با مفهوم دیجیتال مارکتینگ آشنا شدیم، به بررسی انواع مهارت های مورد نیاز آن میپردازیم.
۱. تجزیه و تحلیل
استفاده از رسانههای الکترونیک، جمعآوری مقدار زیادی از اطلاعات را امکانپذیر میکند؛ اما این اطلاعات تنها در صورتی مفید هستند که به درستی آنالیز شوند. با وجودی که نیازی نیست تا خودتان این آنالیز را انجام دهید، اما باید درک خوبی از روند انجام آن و تفسیر نتایج بدست آمده، داشته باشید. این اطلاعات کلید اصلی ایجاد و اجرای کمپینهای موثر است. همچنین شما میتوانید از این ارقام برای نشان دادن تفاوت خدمات خود با سایر رقبا به مشتریان، استفاده کنید.
- ارزیابی کارآیی کمپینهای دیجیتال مارکتینگ
- توجه به جزییات
- جمعآوری لیست هدف برای کمپینهای بازاریابی ایمیلی
- کنترل هزینهها به ازای هر لید ایجاد شده
- ارزیابی ابزارهای جدید تکنولوژی برای دیجیتال مارکتینگ
- پیروی از ترندهای جدید در دیجیتال مارکتینگ
- گزارش به مدیریت در مورد فعالیت دیجیتال مارکتینگ
- نرمافزار آنالیز
- مذاکره درباره پکیجهای رسانههای دیجیتال
- مدیریت پروژه
- تحقیقات در مورد صنعت
- انتخاب رسانه آنلاین و بهینه برای کمپینها
- تنظیم ارائههای بازاریابی به سمت دموگرافیکهای هدف
- پیگیری واکنشها و مکالمات مشتریها در شبکههای اجتماعی
۲. سئو و بهینهسازی موتورهای جستجو
سئو به روشهایی اشاره دارد که از طریق آنها میتوانید محتوای وب را برای موتورهای جستجو مثل یاهو (Yahoo) و گوگل (Google)، بهینهسازی کنید. بسیاری از افراد، شرکتهای مد نظر خود را از طریق جستجو در اینترنت پیدا میکنند و اکثر آنها فقط چند سایت اول نمایش داده در موتور جستجو را میبینند. بنابراین تمام کسب و کارها علاقه دارند تا در چند نتیجه اول موتورهای جستجو، قرار بگیرند.
از آنجاییکه الگوریتم موتورهای جستجو پیوسته در حال تغییر است، تکنیکهای سئو هم باید، مدام در حال تغییر باشد. کمپینهایی که از پس هزینهها بر میآیند؛ علاوه بر کارمندان بخش مارکتینگ، افرادی را با سمت کارشناس سئو استخدام میکنند. اگر شما کارشناس سئو نیستید، باید دانش اولیه در مورد آن را داشته باشید تا بدانید که همتیمیهای شما، مشغول به چه کاری هستند.
- ایجاد استراتژی بازاریابی آنلاین
- گوگل آنالیتیکس (Google Analytics)
- بازاریابی موتور جستجو (SEM)
- صفحات نتایج موتور جستجو (SERPs)
- جستجوی کلمات کلیدی
- پیدا کردن ترندهای فصلی، ماهانه و روزانه
- اتوریتی صفحه
- اتوریتی دامنه
- استراتژی بکلینک
۳. توسعه وبسایت
لازم نیست تا تمام بازاریابان کارشناس سئو باشند یا قادر به انجام طراحی دیجیتال برای ایجاد تبلیغات تصویری، وبسایت و … شوند. اما داشتن دانش اولیه در مورد وب، نرمافزارها و کدهای طراحی گرافیکی، نتیجه خوبی در بر خواهد داشت.
در یک آژانس بازاریابی، برای انجام کارهای پیچیده میتوانید به افراد با تجربه تکیه کنید. اما باید دانش اولیهای در مورد چگونگی ایجاد تصویرها داشته باشید تا بتوانید در مورد ایدههای طراحی و تصاویر، صحبت کنید و در کار تیمی، شرکت کنید. این امر در مسائل مربوط به کدنویسی هم صدق میکند. شما حداقل باید با کدهای HTML آشنا باشید تا بتوانید به راحتی با همتیمیه در مورد ایدههای خود صحبت کنید.
- ادوبی کریتیو سوئیت (Adobe Creative Suite)
- خلاقیت
- CSS
- HTML
- JavaScript
- تنظیم اهداف بتای دیجیتال مارکتینگ
- نظارت بر نیروهای خلاق
- تست وبسایت
- ریسپانسیو بودن سایت
۴. تولید محتوا
در دنیای دیجیتال مارکتینگ، محتوا به صورت متن، تصویر، ویدیو یا حتی به صورت صوتی در قالب پادکست، تولید میشود. وظیفه شما این است که اطمینان حاصل کنید، محتوای تولید شده حرفهای و باکیفیت است و موجب تعامل مخاطبها میشود. ممکن است شما کارگردان یا نویسنده حرفهای نباشید، اما باید اطلاعات اولیهای در مورد معنای حرفهای بودن در این زمینهها داشته باشید. در مورد وردپرس (WordPress) و دیگر سیستمهای مدیریت محتوا، اطلاعات کسب کنید. ادیت ویدیو را یاد بگیرید و بهترین پنل برای به نمایش گذاشتن پیام خود را پیدا کنید.
- تولید محتوا در مورد محصولات شرکت به منظور ترغیب فعالیتهای بلاگرها
- تولید محتوا برای بازاریابی ایمیلی
- مدیریت واکنشهای تخریبکننده برند در شبکههای اجتماعی
- ایجاد رابطه با بلاگرها
- ادیت محتوا
- ارائه پروپوزالهای دیجیتال مارکتینگ به سهامداران داخلی و خارجی
- ایجاد استوری در شبکههای اجتماعی
- تولید ویدیوهای پروموتکننده
- داستانسرایی
- سیستمهای مدیریت محتوا (CMS)
- کپیرایتینگ برای تبلیغات
۵. سایر مهارت های مورد نیاز دیجیتال مارکتینگ
- گوگل ادز (Google Ads)
- گوگل ادسنس (Google Adsense)
- بخشبندی بازار مشتری
- تفکیک
- توانایی مدیریت مهلت انجام کارها
- وفق پذیری
- همکاری
- اجرای جلسات
- تصمیمگیری
- توانایی انجام چند کار به صورت همزمان
- سازمانبندی
- ارائه
- حل مساله
- ابتکار عمل
- کارگروهی
- تلاش در یک نقش در راستای یک نتیجه
- مدیریت زمان
- ارتباط زبانی
- انجام کار به صورت مستقل
- بازاریابی اومنیچنل
- وردپرس (WordPress)
- هاباسپات (HubSpot)
- مازپرو (Moz Pro)
- سمراش (SEMrush)
- میلچیمپ (MailChimp)
- ساینوپ (Synup)
- یکست (Yext)
- لیست دیرکتوریها
- تبلیغات کلیکی
نکات کلیدی برای استخدام در زمینه دیجیتال مارکتینگ
اگر تمایل دارید تا در زمینه دیجیتال مارکتینگ مشغول به کار شوید، بهتر است به این نکات توجه کنید تا شانس شما برای پذیرش در شغل دلخواهتان بیشتر شود.
۱. مهارتهای مرتبط را به رزومه خود اضافه کنید.
بسیاری از کارفرمایان از سیستمهای جستجوی متقاضی استفاده میکنند تا رزومههای دریافتی را رتبهبندی کنند. بنابراین، تا حد ممکن در رزومه خود از کلمات کلیدی مرتبط با صنعت مدنظر استفاده کنید.
۲. مهارتهای خود را در کاور لتر هایلایت کنید.
از کاور لتر استفاده کنید تا مهارتهای مرتبط را بیشتر در معرض دید قرار دهید. آمادگی این را داشته باشید که از تجربههای مربوط به این تواناییها در رزومه خود بنویسید.
۳. در مصاحبه شغلی، در مورد مهارتهای خود صحبت کنید
کارفرمایان دوست دارند بدانند که چگونه مهارت های دیجیتال مارکتینگ نامبرده در رزومه را در سمت شغلی قبلی خود، استفاده میکردید.